Περιδέσεις – Kinesiotaping

kinesiotaping 1Η περίδεση γενικά εφαρμόζεται:

1) στην πρόληψη πιθανού μυοσκελετικού τραυματισμού ή στην αποφυγή υποτροπής παλαιότερου όσο και

2) στην αποκατάσταση ενισχύοντας τις αδύνατες δομές (αρθρώσεις, μύες, τένοντες, κ.τ.λ.) που υποβάλλονται σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο και

3) στην συγκράτηση του τραυματισμένου σκέλους ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα και συντομότερα η επούλωση του τραύματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι περίδεσης που εφαρμόζονται στο θεραπευτήριο είτε με ελαστικούς/ανελαστικούς (στερεωτικούς) επιδέσμους, είτε με αυτοκόλλητους κ.τ.λ.

Επίσης, στο φυσικοθεραπευτήριο εφαρμόζεται η ειδική πιστοποιημένου τύπου και τεχνικής περίδεση Kinesiotaping από την οποία μπορούμε να αναμείνουμε τις εξής τέσσερις σημαντικές λειτουργίες:

1. Υποστήριξη μυών: αυξάνει την τροχιά της κίνησης – βελτιώνει την μυϊκή συστολή στον αποδυναμωμένο μύ – μειώνει την μυϊκή κόπωση – μειώνει την μυϊκή υπερεκτασιμότητα και την υπερσυστολικότητα και μειώνει τις μυϊκές κράμπες.
2. Αποσυμφορίζει τη ροή των σωματικών υγρών: βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία – μειώνει την υπερβολική θερμότητα και τις χημικές ουσίες στον ιστό που δημιουργούνται μετά από τραυματισμό και κόπωση π.χ. προσταγλανδίνες, γαλακτικό οξύ κ.α. – ελαχιστοποιεί το μη φυσιολογικό συναίσθημα και άλγος σε δέρμα και μύες.
3. Ενεργοποιεί τα ενδογενή αναλγητικά συστήματα: πιθανόν ενεργοποιεί το νωτιαίο (ανιόν) ανασταλτικό σύστημα και -πιθανόν ενεργοποιεί το κατιόν ανασταλτικό σύστημα οπότε και -ανακουφίζει ταχύτατα από το άλγος.
4. Διορθώνει τα αρθρικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα:
-διορθώνει την λανθασμένη ευθυγράμμιση που προκαλείται από σπασμό ή μικρότερο μυ
-ομαλοποιεί τον μυϊκό τόνο και την ανώμαλη περιτονία γύρω η ακόμα και μακριά από τις επώδυνες αρθρώσεις με αποτέλεσμα την σαφή βελτίωση της κίνησης τοπικά και γενικά!

kinesiotaping-2Η μέθοδος και η εφαρμογή kinesiotaping δεν είναι απλή και ούτε κάποιος μπορεί να θεωρηθεί γνωστής αυτής διαβάζοντας ένα άρθρο, κάποιο βιβλίο ή παρακολουθώντας κάποια διαδικτυακή λήψη. Επίσης δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η μέθοδος βοηθά όλους και τα πάντα αν και σίγουρα αποτελεί μια πολύ καλή βοήθεια για τη θεραπεία επίπονων καταστάσεων και όχι μονό.

Η χρήση της μεθόδου kinesiotaping από τους φυσικοθεραπευτές πρέπει να γίνεται αφού αξιολογηθεί ο ασθενής και αφού βάλουμε τους στόχους του θεραπευτικού μας προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι κάθε εφαρμογή είναι διαφορετική για κάθε ασθενή και διαταραχή. Γίνεται κατανοητό λοιπόν από τα παραπάνω, ότι μόνο πιστοποιημένα (παρακολούθηση όλων των βασικών και εξειδικευμένων σεμιναρίων) και μετά από μεθοδική κλινική αξιολόγηση μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται!!